Segart – puntal de l’Abella – canal del Garbí – Segart

paret.jpg
Paret de roca des de la canal del Garbí

En esta excursió per la Serra Calderona eixirem del municipi de Segart per a ascendir fins al puntal de l’Abella, observar les vistes de la serra i descendir de nou al poble pel Xorro de Fulgencio o canal del Garbí, un tram abrupte, tècnic i molt divertit. Tota la ruta, excepte l’ascensió al puntal de l’Abella, seguix el GR-10 i està ben senyalitzada.

Dades de la ruta:

  • Data de realització: 2 de gener de 2016
  • Longitud: 6,39 quilòmetres
  • Altura mínima: 267 metres
  • Altura màxima: 662 metres
  • Desnivell acumulat:
  • Temps: 3 hores (comptant les parades)
  • Dificultat: mitjana – alta
  • Track GPS (gràcies a Aventura mediterránea)

TRAM 1: Segart – Pla del Garbí

Aparquem el cotxe en la plaça del Castell, en Segart. Enfilem el carrer Major fins que arribem a la plaça de l’Ajuntament, a on trobem un pal indicador de tres variants del GR-10. Seguim la indicació «Serra (pel pedregar)» i «Font de Barraix», a l’esquerra amunt. Als pocs metres naixerà una senda a la nostra dreta, senyalitzada amb marques roges i blanques. Pugem envoltats de vegetació i xafant pedra rodeno. Prompte arribem a uns bancals d’oliveres i obviem algunes sendes secundàries que ens ixen per la dreta, seguint sempre el GR. En arribar a una pista forestal, trenquem a l’esquerra i caminem pràcticament en línia recta, amb el barranc de la Font a la nostra esquerra. Als pocs minuts, abandonarem la pista per a entrar, a la dreta, en una senda ampla i còmoda de terra roja, també senyalitzada. A poc a poc i en grans ziga-zagues, anirem guanyant altitud pel vessant sud del Bord.

pista_esquerra
En arribar a una pista, a l’esquerra
senda_dreta
Abandonem la pista

Arribem al coll entre el Bord i el puntal de l’Abella i una fita ens indica que baixem a l’esquerra. Descendim uns pocs metres i arribem al centre del coll (482 m). Obviem una senda que ens ix a la dreta i n’agafem una altra que hi ha pocs metres més avant, també a la dreta, seguint el GR.

baixar_coll
En el coll, una fita indica a l’esquerra

En este tram, conegut com la pujada del Llongo, travessarem un xicotet pedregar i, poc després, un altre més gran. No té molta pèrdua, però convé dir que el travessem en diagonal cap amunt, fins que retrobem la marca de GR i veem una senda que ix del pedregar. Seguim ara progressant entre roques més ben falcades. Si girem la vista arrere, al SE, apreciem al fons la ciutat de València, i en direcció NE, la paret rocosa del Garbí.

pedregar
Travessem el pedregar

TRAM 2: Pla del Garbí – puntal de l’Abella – pla del Garbí

Deixem d’ascendir i un pal indicador ens informa que hem arribat al pla del Garbí (500 m). A uns centenars de metres, cap al nord, es veu el final de la carretera CV-3342 i el pàrquing del Garbí, i en l’horitzó, la Serra d’Espadà. Ara deixarem una estona el GR per a pujar al puntal de l’Abella (que no està indicat) i tornar després al mateix punt. Anirem, doncs, cap a l’esquerra, direcció SO, buscant el puntal. El camí no és massa evident, sobretot en els últims metres, però gràcies a algunes fites i a l’orientació bàsica hi arribem fàcilment. Una vegada coronem el puntal de l’Abella, que oferix bones vistes si el dia és clar (no és el cas: està núvol fins a migdia), tornem per on hem vingut i parem de nou en el pla.

pal_indicador
Pal indicador en el pla del Garbí

TRAM 3: Pla del Garbí – canal del Garbí – Segart

Ens trobem de nou en el pla del Garbí, davant del pal indicador. Si abans hem vingut de Segart pel pedregar, ara tornarem al poble pel Xorro de Fulgencio o canal del Garbí. Trobarem l’inici de la canal a uns 400 metres en direcció NE, seguint la senda i les marques GR. En passar una bústia de ferro començarem a descendir. Es tracta d’un tram amb una certa dificultat tècnica, ja que hem de progressar entre grans blocs de pedra, amb l’ajuda necessària de les mans i d’algunes cadenes instal·lades a l’efecte. Una caiguda podria provocar un disgust, i per això convé assegurar cada passa. A més, nosaltres anem de baixada, al contrari que la majoria d’excursionistes, fet que li afig dificultat. A mi em pareix un tram molt divertit i xale d’allò més desgrimpant la canal.

canal_garbi
Progressem entre blocs
canal_garbi_2
Passem entre dos parets

En passar la part més abrupta i vertical, la senda seguix pel llit del barranc del Bassó i prompte desemboca en la carretera CV-329, que prenem a la dreta, amunt, seguint un pal indicador, fins a arribar a Segart, que està a 900 metres.

segart_abella_cadenes_fdr
La ruta sobre el mapa de la Calderona de El Tossal cartografies

 

 

Anuncis

2 respostes a “Segart – puntal de l’Abella – canal del Garbí – Segart

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s