Cavall Bernat – Creu del Cardenal – Monestir de la Murta

cavall-bernat

El Cavall Bernat

En esta excursió panoràmica i circular pujarem a dos punts elevats de la Serra de Corbera (el Cavall Bernat i la Creu del Cardenal), desescalarem una empinada canal i visitarem el monestir de la Vall de la Murta. La major part del recorregut seguix les marques de PR.

Dades de la ruta:

  • Data de realització: 9 de gener de 2016
  • Longitud: 9 km aproximadament
  • Altura mínima: 115 metres
  • Altura màxima: 587 metres
  • Temps: 3 hores i mitja (comptant les parades)
  • Dificultat: mitjana – alta
  • Track GPS de puro1922 (orientatiu, jo no vaig seguir cap track)

TRAM 1: De l’aparcament de la Murta al Cavall Bernat

Deixem el cotxe en l’aparcament de la vall de la Murta i travessem la barrera d’entrada. Donem les nostres dades en el punt d’informació i girem a l’esquerra per la pista de la solana, seguint el pal indicador PR-CV-335 (itinerari panoràmic), direcció Cavall Bernat. Uns minuts després arribarem a un cartell informatiu i un altre pal indicador. Des del pal, girem a l’esquerra, passem vora un antic corral i comencem a ascendir per una pista lleument. Més avant, trobem altre pal i virem bruscament a la dreta per a continuar ascendint per la pista. Des d’ací vorem la part de l’ombria de la vall de la Murta (S); el Tallat Roig (NO) i una urbanització, i el Pic de la Cabreta (N).

corral
Esquerra, vora el corral i pista amunt

Caminem amb el barranc del Pou a la nostra esquerra i un tossal (263 m) a la dreta que ens taparà momentàniament la vall de la Murta. Prompte trobem un replanell amb un altre cartell informatiu i un pal indicador que s’aguanta amb quatre pedres. Hem de deixar la pista i pujar per la senda estreta i empinada que naix just vora el pal. De seguida trobem una redundància de marques de PR. Ascendim ajudant-nos de les mans en algun tram fins que arriba un punt en què deixem de pujar, canviem de vessant, abandonant la vall de la Murta, i descendim uns metres.

senda-cavall-bernat
Agafem la senda just vora el pal

Avancem per un corriol estret entre mates de romer i margallons, fins que arribem al Pouet, una xicoteta cova o forat ple d’aigua, seguit d’un abeurador. Continuem i trobem una bifurcació, en la qual prendrem la senda de la dreta, seguint la marca de continuïtat del PR. Per fi ens encaminem cap a la muntanya (SE) i anem guanyant altitud. Als pocs metres trobem un pal indicador, precari com l’anterior, a on el PR es dividix en dos: a l’esquerra tenim el camí de la Mallada Verda, que voreja el Cavall Bernat sense pujar-lo i arriba fins a la Creu del Cardenal, i a la dreta la senda que du al Cavall Bernat. Tirem per la dreta i ascendim caminant per un sòl rocós. Vorem trams de senda paral·lels o alternatius que pareix que es tornen a ajuntar, però serem fidels al PR i a alguna fita escadussera, i obviarem els trams barrats per fileres de pedres.

abeurador
Passem vora un abeurador
bifurcacio-dreta
En la bifurcació, a la dreta
bifurcacio-senda-cavall-bernat
El PR es bifurca. Anem a la dreta

En arribar dalt la senda ja es dibuixa clarament entre la baixa vegetació. Avancem i passem vora un puntal (526 m) que deu tindre bones vistes a la vall de la Murta. Més avant veem una cresta que vorejarem per l’esquerra (cara N). Prompte divisem el vèrtex geodèsic i coronem el Cavall Bernat (587 m). Les vistes són belles cap a tots els costats: a una banda, la vall de la Murta i el seu monestir, la Creu del Cardenal i les Orelles de l’Ase; i a l’altra els municipis de Corbera, Llaurí, la muntanya de Cullera i la mar, a més de l’Albufera, tota la plana de València i la seua capital.

senda-clara
La senda es dibuixa clarament
cresta
Cresta que vorejarem per l’esquerra
vistes-vall-murta
Vistes de la vall de la Murta

TRAM 2: Del Cavall Bernat a la Creu del Cardenal

Passem de llarg el vèrtex geodèsic, baixem virant un peliu a l’esquerra i en un no res arribem a la capçalera de la canal, que baixarà empinada per la dreta cap a la vall de la Murta. Este tram és delicat, especialment de baixada, però amb cautela es fa factible, ja que la roca és ferma i no esvara. És necessari usar les mans i convé descendir alguns trams de cul, en la mateixa postura que adoptaríem si l’escalàrem. Al cap d’uns pocs minuts entretinguts arribem a un punt més ample de la canal, en què es deduïx una senda a l’esquerra. El pròxim objectiu és la Creu del Cardenal i no volem perdre altura, així que eixim de la canal per eixa senda que alterna roca i terra. Virem cap a l’est vorejant la paret del morrot del Cavall Bernat, sense trobar ni fites ni marques i ajudant-nos amb les mans en algun tram. Desescalem l’últim ressalt de roca i ens trobem en coll entre el Cavall Bernat i la Creu, que pareix que rep el nom de pas de Sant Sofí. De seguida trobem el PR que du a la Creu del cardenal, senda que passa momentàniament entre parets. Pujar a la Creu no té pèrdua, ja que fa estona que tenim contacte visual amb ella. La senda la voreja per la dreta i l’ataca per darrere (S).

aproximacio-canal
Aproximació a la capçalera de la canal
canal-cavall
Baixada per la canal

vistes-canal
Magnífiques vistes des de la canal
escapa-canal
Es deduïx una senda a l’esquerra
escapa-canal2
Voregem la paret. Encerclada, la Creu
morro-cavall-bernat
Recorregut aproximat de canal a coll
senda-paret
Senda PR entre parets

TRAM 3: De la Creu del Cardenal al monestir de la Murta i a l’aparcament

Arribem a la Creu del Cardenal (545 m). Disfrutem de les vistes i baixem per a on havíem vingut fins al coll i la senda estreta entre parets. Des d’ahí baixem cap a la vall seguint els senyals PR. Al principi no ens apartarem massa del morrot i la paret del Cavall Bernat. De nou, vorem trams de senda alternatius, producte de la quantitat de senderistes que passen per allí, però serem fidels a les indicacions PR. Més avant la senda vira a l’esquerra, s’estretix en un corriol i baixem més o menys en ziga-zaga entre altes mates de romer, margallons i llentiscle. Finalment eixim a una pista en què hi ha un pal indicador, i tirem avall, a la dreta, direcció Font de la Murta i Monestir de la Murta. Només cal seguir la pista, que va apartant-se de la paret del Cavall i s’adinsa en la vall, envoltada de pins vestits amb arítjol de fulla enorme i exemplars de margalló d’una alçada considerable. Desembocarem en una pista que travessa (hi ha un pal indicador nu). Nosaltres trencàrem a l’esquerra per a baixar directament al monestir. (No obstant això, el track GPS de puro1922 opta per anar a la dreta i agafar un poc després, a l’esquerra, la senda històrica, que també porta al monestir. Una bona opció, tal vegada més entretinguda).

creu-del-cardenal
Creu del Cardenal
pista-vegetacio
Pista envoltada de vegetació

Un lledoner sense fulles ens dóna la benvinguda al monestir de la Murta. Ací ens podem recrear en les ruïnes del lloc, vore la bassa, passejar pel jardí, etc. En acabant, continuem la pista que puja des del lledoner i passem vora l’inici del sender del pas del Pobre i un exemplar de pi enorme. La pista, que està senyalitzada amb marques de GR i SL (roges i verdes), ens portarà fins al punt d’informació i a l’aparcament.

monestir-murta
Monestir de la Murta
mapa-murta
1. Aparcament. 2. Senda que ix de la vall. 3. Cavall Bernat. 4. Creu del Cardenal. 5. Monestir
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s