Ivons de Bachimaña

refugi-bachimana

En esta ruta hivernal de dos jornades per la vall de Tena (Pirineu aragonés) partirem del refugi de Casa de Piedra, en el Balneari de Panticosa, cap al refugi Ibones de Bachimaña, des d’on continuarem per a visitar tres ivons o estanys pirinencs. Caminarem sobre terreny nevat, la major part del temps amb grampons i, en els trams de neu més molla, amb raquetes.

Dades de la ruta

• Data de realització: 23 i 24 de gener de 2016
• Longitud: 16,93 km (12,83 + 4,1 km no gravats de la tornada de Bachimaña a Casa de Piedra)
• Altura mínima: 1.642 m
• Altura màxima: 2.366 m
• Temps en moviment: 7 hores (dia 1) i 3 hores (dia 2) aproximadament.
• Dificultat: moderada
Track GPS

Punts d’interés de la ruta:

• Refugi Casa de Piedra
• Riu Caldarés
• Cuesta del Fraile
• Refugi Ibones de Bachimaña
• Ibón Baxo de Bachimaña
• Ibón Alto de Bachimaña
• Ibón Azul Baxo

TRAM 1: refugi Casa de Piedra – refugi Ibones de Bachimaña

En la primera jornada eixim des del refugi Casa de Piedra (al final del prat del Balneari de Panticosa) i agafem el GR-11 senda pirenaica, que ix darrere de l’edifici adjacent. Passarem vora un mirador i un parell de cascades, una d’elles el bell Salto dero Pino.

6090_cascada

5229_cascada-dero-pino còpia
Salto dero Pino

Prompte el camí està totalment cobert per neu prou dura i ens posarem els grampons. Més avant, avançarem en ascensió continuada direcció nord, vorejant el riu Caldarés, que tindrem sempre a la nostra dreta. Arribarem al prat de Bozuelo, ara totalment cobert de neu. El travessarem i ascendirem passant entre dos parets de roca. Continuarem en una sèrie d’ascensos i descensos prop de cornises que aguaiten al barranc. Arribarem a un lloc més obert i descendirem un poc fins a arribar als peus d’un bon empit, la Cuesta del Fraile, que remuntarem en ziga-zaga seguint xafades. Una vegada hem superat, per l’esquerra, la paret de roca que envolta la Cascada del Fraile, virem al nord-est i continuem en línia recta i en ascens regular i moderat. Un cartell ens avisa del perill d’allaus, que, atés l’estat de la neu, trobem improbable. Prompte divisem el refugi Ibones de Bachimaña (2.197 m), al qual arribem travessant un pont de fusta amb baranes de ferro.

4973_pre-fraile2
Ens acostem a la Cuesta del Fraile
4987_cuesta-del-fraile
Pujant la Cuesta del Fraile
5007_refugi-bachimana
Refugi Ibones de Bachimaña
6094_pont-bachimana
Pont del refugi Ibones de Bachimaña

TRAM 2: refugi Ibones de Bachimaña – Ibón Azul Baxo – refugi Ibones de Bachimaña

Després d’una pausa en el refugi, a on ens alliberem de pes innecessari, n’eixim i travessem el pont de nou, per a continuar pel GR-11 (a la dreta) i vorejar per l’oest l’Ibón Baxo de Bachimaña (o Embalse de Bachimaña Bajo), de primer, i l’Ibón Alto de Bachimaña després (o Embalse de Bachimaña Alto). Anirem guanyant altura, ara amb el llac gran congelat baix, a la nostra dreta. La inclinació és considerable i el vessant ha carregat molta neu. Observem, a més, restes de xicotets despreniments. En conseqüència, extremem la precaució i avancem separats amb el piolet a la mà esquerra per si es donara el cas d’haver d’autodetindre’ns. A poc a poc virem cap a l’oest, apartant-nos del llac, i la inclinació disminuïx. Eixe fet i la neu més molla aconsellen canviar els grampons per raquetes. Descendim un tram i, seguint el track i les marques dels esquiadors arribem a un pal indicador de GR quasi enterrat (indica el camí al refugi de Respomuso).

5034_cartell-GR
Pal indicador quasi enterrat

Continuem momentàniament per damunt d’un curs d’aigua i ascendim inicialment per la vora esquerra (S) de la cascada de los Azules, que és visible parcialment per davall de la neu. Tornarem a ascendir de valent, esta vegada pel vessant nord, fins a arribar al primer dels ivons blaus, l’Ibón Azul Baxo (o Ibón Azul Inferior). Arribats ací, admirem des de la distància els cims Piedrafita (NO, 2.959 m) i els Picos de l’Infierno (SO, 2.883 m) i decidim tornar al refugi.

5044_ibon-azul-baxo
Vora l’Ibón Azul Baxo

En acostar-nos de nou a l’Ibón Alto, evitem passar pel vessant inclinat i carregat de neu, pel perill d’allau, caminant un bon tros per damunt del llac, que està cobert de gel i neu (esta opció és molt perillosa si no s’està segur que les condicions del sòl són bones i que el pas és segur. Nosaltres seguim un grup d’esquiadors encapçalats per un guia experimentat). Un poc després de deixar a la nostra esquerra l’illa que hi ha enmig de l’Ibón Alto, eixim del llac per la dreta (O) i ascendim un tram. Més avant, a la nostra esquerra, divisarem la presa que dividix l’Ibón Alto i el Baxo, i continuarem avant perdent altura. Avançarem a escassos metres de la vora de l’Ibón Baxo (que no té tota la superfície congelada), de nou amb grampons i seguint les marques dels esquiadors, fins a arribar al pont i al refugi de Bachimaña, a on fem nit.

5071_travessant-llac
Travessant l’Ibón Alto
6124_presa
Presa que dividix l’Ibón Alto del Baxo
5139_refu-capvespre
Ibón Baxo i refugi de Bachimaña

TRAM 3: refugi Ibones de Bachimaña – refugi Casa de Piedra

Al sendemà, la segona jornada, baixem des del refugi Ibones de Bachimaña fins a l’aparcament del refugi Casa de Piedra. Este tram no està gravat en el track GPS, però és el mateix camí que el dia anterior.

5244_refugio-casa-de-piedra
Refugi Casa de Piedra
mapa-bachimaña
Salto dero Pino
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s