Mola de Segart – el Xocainet

mola-segart-prop

El plantejament inicial d’esta excursió era pujar al tàndem Mola de Segart – Garbí, però una batuda de porcs senglars ens impedí accedir a la zona del Garbí, de manera que improvisàrem una ruta en què, sense trencar massa la circularitat del pla inicial, poguérem ascendir igualment a dos punts elevats. El resultat va ser una divertida ascensió a la Mola de Segart per la canal, que s’allargà fins al cim del Xocainet i culminà en una tornada a Segart per un barranc d’una forma un poc intuïtiva.

Dades de la ruta

Data de realització: 19 de desembre de 2015
Longitud: 9,3 quilòmetres
Altura mínima: 189 metres
Altura màxima: 549 metres
Desnivell acumulat:  600 m cap amunt i 510 m cap avall
Temps: 4 hores aprox. (comptant les parades)
Dificultat: fàcil-mitjana
Track GPS

TRAM 1: De Segart a la Mola de Segart

En la plaça de l’Ajuntament de Segart hi han un pal indicador amb tres direccions del GR-10. Tirem per la indicació «Puçol – Sant Esperit» (S). Deixem arrere un parc i el bar La Estrella i baixem pel carrer Sant Josep, que, ja fora del poble, es bifurcarà. Baixem per l’esquerra i passem vora uns xalets. Caminem un tram envoltats de tarongerars i oliverars i en una revolta deixem l’asfalt i agafem un camí de terra roja, a la dreta (en terra hi ha una roca amb la marca de GR). El camí s’estretirà en senda i ens durà a la font del Campaner (una paret blanca) que trobarem seca. Girem bruscament a l’esquerra seguint la senda, que de seguida virarà a la dreta per a continuar amunt en direcció SE. Pareix que hi ha alguna altra senda secundària, però nosaltres seguim la més evident i trescada. Després de pujar uns minuts i haver calfat motors, arribem a un replanell, una pista forestal que creua. Si seguírem el GR travessaríem la pista i seguiríem recte, però girem a la dreta (O) per la pista buscant la Mola de Segart.

mola-segart-lluny
Vista de la Mola, de lluny

En el coll de la Mola la pista es bifurca i, just enmig d’eixa bifurcació, en recte, naix una senda empinada. Cal seguir-la fins que es torne a bifurcar, i agafar la de l’esquerra, buscant el vessant sud de la mola (nosaltres ens despistàrem i ens perdérem per uns bancals, però anant camp a través retrobàrem la senda). Ataquem la Mola per la part més abrupta, però també divertida, la seua canal, en què fa falta ajudar-se de les mans i escalar una miqueta. Una vegada arribem dalt, caminem la cresta cap a la dreta (E) fins a coronar el vèrtex geodèsic.

cim-mola-segart
En el cim de la Mola de Segart

TRAM 2: De la Mola de Segart al Xocainet

Almorzem admirant les vistes de la Calderona i, fet això, caminem cap a la banda del cim oposada al vèrtex, buscant la senda que baixa direcció NO. Caminem uns metres per una senda no oficial (N), però prompte trobem la bona i més marcada (NO), per la qual descendim. Arribem a una pista (una pintada en una roca ens indica que acabem de baixar per la senda habitual al cim) i tirem a la dreta per a rodar la Mola pel vessant N.

pujada-mola-segart
A peu de pista, indicació a la Mola.

La pista va de primer en descens i després ascendix un poc fins a trobar una bifurcació. A l’esquerra la pista tornaria a Segart, però nosaltres anem a la dreta, amunt. Prompte retrobem el coll de la Mola i la bifurcació de pistes a on havíem estat adés. Girem a l’esquerra (E) per la pista que ja coneixem, arribem al creuament a on havíem abandonat el GR i ara seguim la pista en recte (E). Als pocs metres esta pista es bifurca i tirem per l’esquerra (NE). Al cap d’una estona este tram coincidirà amb el SL-CV-85, i passarem vora el Xocainet d’Albalat (428 m), pic més menut que no pugem. Més avant trobarem un pal indicador de PR i una senda que naixerà a l’esquerra. No ens desviarem i seguirem la pista, però recordem este punt. Uns metres més avant, estem atents per a trobar, al marge dret del camí, la senda que puja al Xocainet (442 m). El coronem després de cinc minuts de bona pujada. Des del cim divisem la Muntanya Redona (429 m).

rodeno
La Muntanya Redona, des del Xocainet

TRAM 3: Del Xocainet a Segart

Baixem del Xocainet per la mateixa senda fins que ens trobem de nou en la pista i tirem a l’esquerra, per on havíem vingut. Trobem de nou el pal indicador, i ara sí, agafem la senda de la dreta, el PR-CV-318, direcció NO. Al cap d’uns minuts arribarem a un refugi amb un banc. A l’esquerra, un poc distanciat del refugi, el PR continua (una fita ho indica). Descendim pel barranc de la Murta en el vessant SO del Morró (375 m) que s’alça a la nostra dreta. Esta és una part d’ombria amb més vegetació que el camí recorregut fins ara.

La senda travessa un muret que a manera de pont travessa el barranc, i als pocs metres arribem al punt més baix de l’assagador de la Murta, en una bifurcació. La secció femenina del grup seguix la mateixa senda (el PR-CV-318) que vira lleugerament a la dreta vorejant el barranc (NE) fins que ixen a la carretera CV-329, que, a l’esquerra, en 2 quilòmetres du a Segart. La secció masculina, en canvi (els que portem el GPS) optem per descendir fins al barranc, travessar-lo i seguir les marques verdes i blanques del SL-CV-85, a l’esquerra (SO). Però com que pareix que no ens du directament al poble, als pocs metres eixim de la senda a la dreta, amunt, i ens aventurem camp a través per «falses sendes» fins a la zona de xalets que, segons el mapa, està entre nosaltres i el poble. Desemboquem en la parcel·la d’un xalet en construcció, a la qual accedim de forma un poc accidentada, i eixim a un carrer de la urbanització El Murtal. L’agafem a la dreta fins a trobar un cartell de carrer sense eixida, girem a l’esquerra i baixem fins a un creuament. A l’esquerra, anem uns tres-cents metres en recte fins que arribem a un parc i divisem l’església dalt. Sortegem el parc enfilant-nos per un mur i apareixem darrere de l’església, prop del cotxe. Tenim temps per a passar a buscar la secció femenina grup i estalviar-los un tros de carretera.

mapa-mola-segart-xocainet
La ruta sobre el mapa de El tossal cartografies
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s