Circular Aín – castell i cim Benalí

el-benali

Ruta circular per la Serra d’Espadà en què visitem Aín, un poblet enclavat en un entorn pintoresc; uns molins d’aigua i un castell. També ascendim al cim Benalí, caminem entre sureres i disfrutem d’unes vistes magnífiques.

Data de realització: 5 de març de 2016
Longitud: 10,55 km
Altitud mínima: 466 m
Altitud màxima: 974 m
Desnivell acumulat: 709 m de pujada i de baixada
Dificultat: fàcil (mitjana en el descens del Benalí)
Temps: 4 hores 46 minuts (incloent parades)
Track GPS propi, seguint el track d’Ignacio del Saz

TRAM 1: Aín – Castell de Benalí

Aparquem el cotxe en la plaça de l’Ajuntament d’Aín. Passem per la plaça de l’Església i bevem de la font. Baixem momentàniament, eixint del poble, fins a l’àrea recreativa de la font de Sant Ambròs, simplement per a vore a on acabarem la ruta. Tornem a entrar en el poble immediatament després, passant per un llavador. Busquem el carrer de l’Aigua i l’enfilem recte fins a eixir de la població pel SO. Trobem un pal indicador triple: hem de seguir el SL-CV-27, direcció al castell, que de moment coincidix amb el GR-36. Caminem ara pel barranc de la Caritat, en què el primer punt destacable és el molí de l’arc.

pal-indicador
Anem direcció castell i coll de Barres
moli-arc
Arc i molí de l’arc

Només passem un tram de pista inundable i la piscina cal eixir del GR i tirar a la dreta, pel sender local que du al castell de Benalí. A mitan pujada hi haurà un desviament a la dreta, amb una marca de PR (groga i blanca), però nosaltres l’obviarem i seguirem recte amunt pel SL (marques verdes i blanques), que és també el camí més evident. L’accés a la fortificació musulmana d’Aín es facilita amb uns escalons de fusta. Una vegada dalt, deixem les motxilles i, amb elles, el dispositiu GPS, i passegem per la zona. De primer trobem la torre albarrana o defensiva (cota 623 m), que és quadrada, i més avant la torre de l’homenatge (cota 625 m), que és cilíndrica i està parcialment emmurallada.

torre-albarrana
Torre albarrana del castell
torre-redona
Torre cilíndrica del castell

TRAM 2: Castell de Benalí – coll de Barres

Abandonem el castell tornant per la mateixa senda per a on havíem vingut. Una vegada baix, reprenem el GR a la dreta, cap al sud. El camí serà evident, per la pista principal que discorre pel barranc de la Caritat. En este tram eixiran dos desviaments a la dreta, però els obviarem. A un quilòmetre i mig trobarem, en recte, un cartell que indica pista forestal sense eixida. També vorem que naix una pista bruscament a l’esquerra, que té un pal indicador a Eslida i a un depòsit (segons alguns mapes, eixe camí seguix el GR). Nosaltres seguim recte pel cartell de pista forestal sense eixida, que és el GR-36 segons altres mapes i les marques sobre el terreny, a més de la ruta que seguixen la majoria de senderistes.

GR-36
Recte pel cartell de pista sense eixida

Anirem ascendint i al cap d’una estona (uns set-cents metres) la pista farà un zig-zag i haurem d’estar atents per a eixir, després d’una revolta a la dreta, per una senda que naix al marge esquerre (hi ha un pal baixet amb la marca roja i blanca, fet que ens confirma que anem pel GR).

pista-a-coll-de-barres
Anem per la pista
pal-esquerra
Eixim de la pista i agafem senda al coll

Anirem guanyant altura i, dalt, podrem admirar unes boniques vistes de la serra i el barranc per a on hem vingut. Finalment eixirem al Coll de Barres (754 m), a on hi ha un cartell gran que indica el Corralet.

senda-a-coll-de-barres
Senda en direcció al coll de Barres
coll-de-barres
Arribant al coll de Barres

TRAM 3: Coll de Barres – cim Benalí

En el coll de Barres no seguim la pista ni en un sentit ni en l’altre (a la dreta seguiríem el GR direcció Eslida i la mar, a l’esquerra tornaríem al barranc), sinó que la travessem fins a una clariana que pareix el començament d’un bancal. Immediatament hi vorem una senda que naix amunt, lleugerament a l’esquerra. En uns minuts, direcció N, eixa senda ens durà en una pujada pronunciada al Benalí (974 m), que molts anomenen Batalla (encara que pareix que Batalla es referix concretament al paratge ombrienc que trobarem en descendir del cim). Des d’allà, les vistes són espectaculars: el Penyagolosa cap al nord, les serres de Terol nevades a l’oest, la mar amb distintes tonalitats de blau cap a l’est, la Serra Calderona cap al sud.

vistes-des-del-benali
Vistes des del Benalí. Al fons, neu.
fita-cim-benali
La mar des del Benalí

TRAM 4: Cim Benalí – Aín

Seguim per a descendir del cim Benalí, direcció E. De seguida advertim en terra cendra i alguna soca cremada, indicis d’un incendi de fa temps. La senda virarà cap al NE, en un descens continuat i pronunciat; per això, és molt recomanable usar pals de senderisme per a reduir l’impacte del desnivell en les articulacions i distribuir l’esforç entre el tren inferior i el superior. Al cap d’una estona la senda ens abocarà a una pista i anirem a la dreta (si ens hi fixem hi ha un cartell de fusta en un pi que diu Aín). Molt pocs metres després, després d’una revolta, hem d’estar atents i deixar la pista per a agafar una senda que naix a l’esquerra, indicada (si teniu sort) amb una fita.

fita
Millorem la fita i eixim per la senda.

Continua el descens pronunciat cap al N per un bosc de sureres. Si aneu en silenci, podreu sentir el cruixit suau del suro quan el vent belluga les branques dels arbres. Al cap d’uns sis-cents metres de baixada cal virar cap a l’esquerra (si esteu atents, una fica vora una soca ho indica).

fita-esquerra
Virem cap a l’esquerra

En esta part d’ombria, tal com es comenta en la crònica en què es basa esta excursió, trobem falgueres i roques cobertes de molsa i líquens, a pesar que fa temps que no plou. Travessarem un torrent que els dies de pluja deu anar ben carregat. En passar per este punt trobem exemplars de sureres ben grosses.

surera
Exemplar de surera

Ací hem deixat de descendir i ascendim un poc, virant cap a l’esquerra de nou. És l’únic punt en què veem un senyal verd i blanc en una pedra (ens trobem ara en el SL-CV-28). Més amunt, a uns quatre-cents metres, eixim del bosc de sureres, canviem de vessant i caminem en lleuger descens per una còmoda senda des de la qual veem, a la dreta, el barranc d’Eslida. Ací ja divisem la carretera CV-223. Este camí ens abocarà al final d’un camí, a on hi ha una torre d’electricitat. Des d’ací anem a l’esquerra seguint el camí i prompte divisem la bonica estampa del poble d’Aín, emmarcat en el verd de la muntanya i el blau del cel.

torre
En la torre elèctrica, a l’esquerra
ain
Arribant a Aín

A uns centenars de metres naixerà un camí cimentat a la dreta, vora un cartell metàl·lic baixet de la Generalitat Valenciana. Descendirem per ahí i de seguida arribarem a la font de sant Ambròs, ja als peus del poble. Pugem pel carrer de baix fins a la plaça de l’Ajuntament, a on hem aparcat el cotxe.

dreta
Baixem a la font de sant Ambròs
mapa-ain-benali
La ruta sobre el mapa
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s