Circ de la Safor: nevera, cim i canal

circ-de-la-safor

En esta sorprenent excursió senderista caminarem per la via verda del Serpis, passejarem entre carrasques, visitarem una nevera en un paratge idíl·lic i disfrutarem de les fantàstiques vistes del cim de la Safor i el seu majestuós circ, un amfiteatre que recorda un cràter o un volcà.

Data de realització: 14 de maig de 2016
Longitud: 14,87 km
Altitud mínima: 133 m
Altitud màxima: 1.002 m (en realitat, 1.013)
Desnivell acumulat: 951 m
Dificultat: alta
Temps: 9 hores (comptant parades)
Track GPS

Fem esta excursió seguint el track de Dani Alcalá, del blog Per dalt i per baix, però en sentit contrari, de manera que en lloc de pujar pel circ l’atacarem de baixada. És per eixa particularitat que considere que l’excursió té una dificultat alta.

TRAM 1: Pedrera – Racó del Duc

Per a arribar al punt de partida ens dirigim a la font de la Reprimala, en el terme de Villalonga, la qual passem de llarg seguint carretera amunt fins a arribar, pocs minuts després, a una pedrera, a on aparquem. Ja amb la motxilla a l’esquena, caminem uns 200 metres per la pista cimentada fins que arribem a una bifurcació. Ací anirem per la dreta, pista avall (al contrari que Dani, de Per dalt i per baix). Al cap d’un quilòmetre el camí es tornarà pla, passarà a ser de grava i vorejarà el riu Serpis. Travessarem un parell de túnels, el túnel de la Mina Llarga o Fosca (250 m de longitud) i el túnel de la Mina d’Onofre (130 m). Estos es recorren amb més seguretat amb una llanterna o un llum frontal, encara que nosaltres ho fem a fosques, que també és divertit!

tunel-fora
Travessarem dos túnels
tunel-dins
Company ressagat a la boca del túnel

Durant el tram de via verda admirem a la nostra dreta el paisatge de ribera i veem a l’altra banda del riu una cascada artificial. Arribarem al racó del Duc i en el quilòmetre 5,4 vorem a l’esquerra del camí un pal indicador PRV-42 que marca la direcció cap al cim de la Safor i font de la Mata.

serpis-ciclistes
Ciclistes, habituals en la via verda
pal-indicador
Agafem la senda cap al cim de la Safor

TRAM 2: Racó del Duc – Tossal de Tarsan

Seguim les indicacions del pal i pugem a l’esquerra. Ací s’acaba el terreny pla i iniciem l’ascens xafant roca mare, seguint els senyals de color groc i blanc. Prompte la roca es transforma en una senda ascendent que voreja el barranquet de la Plana, que tenim a la nostra dreta. Pujant, pujant, a uns 400 metres, vorem al fons la caseta d’Emiliano Martí i un salt d’aigua, que està sec. No arribarem a la casa perquè la senda virarà cap a l’esquerra i guanyarà encara més pendent. Al cap d’altres 400 metres eixim a un camí cimentat i tirem per la dreta; després, en una bifurcació pocs metres després, a l’esquerra (km 6,2). Seguirem el camí principal fins que el camí vire bruscament a la dreta (km 6,5) i apleguem a la caseta d’Isidre. Passem vora una caseta de fusta i tirarem pel camí que va més a l’esquerra.

casa-fusta-esq
Vora la casa de fusta

A uns 700 metres se’ns creuarà un camí més ample i anirem a la dreta, pujarem per este camí ample sense deixar-lo; toparem amb un restaurant en una revolta tancada (km 7,6) i seguirem amunt; després (km 8,3) passarem vora el tossal de Tarsan i vorem que al marge esquerre del camí hi ha un pal indicador a la nevera i el cim de la Safor.

TRAM 3: Tossal de Tarsan – nevera i cim de la Safor

Pugem per eixa senda, una ascensió de desnivell considerable. Un poc més amunt parem a almorzar una bona mitja hora disfrutant de les vistes de la mar i la serra. Fet el descans, continuem amunt.

pal-benicadell
Seguim amunt. De lluny, el Benicadell

En el quilòmetre 9.1 podem observar, cap al sud-est, la forma de graderia del circ de la Safor. A penes uns metres després de parar-nos en este mirador passem vora la canal que després descendirem. L’aguaitem, a la nostra esquerra, però la passem de llarg –hi tornarem després– ja que ens falta per fer la millor part de la ruta.

En el tram vora la penya Roja (911 m) i el pas de la Nevera gastarem les mans agafant-nos a la roca, sense cap dificultat. Igualment, hi han dos punts en què trobem cordes per a facilitar el pas del senderista: de primer una corda blanca lligada a un arbre, i més avant una altra de verda en millor estat de conservació i amb millor fixació.

corda-verda
Corda instal·lada

Després d’esta part planegem un poc per un bosc de carrasques per a descendir després una miqueta fins que arribem a un coll ample, el pla de la nevera de la Safor. L’excursió ja val la pena només per vore este paratge. La nevera, de la qual només queda pràcticament el forat i part de la paret interior, està enmig d’un prat esguitat de flors. A la dreta observem una altra senda, que ve de l’Orxa –no la seguim– i a l’esquerra una senda que du a un mirador que aguaita cap al circ.

nevera-safor
Preciós entorn de la nevera de la Safor

Una vegada hem admirat la nevera i les immediacions, la travessem i agafem la senda que ens ix al recte per a atacar el cim. La senda vira un poc a l’esquerra (SE), cara al circ, per a girar de nou a la dreta (SO) fins a arribar al punt geodèsic del cim de la Safor (1.012 m). Des d’esta talaia disfrutem d’unes vistes magnífiques: cap a l’interior (O) la cresta del Benicadell —s’hi aprecia la verticalitat de la seua canal, per la qual pujàrem en 2014—; cap a la mar (E) el contorn de l’illa d’Eivissa, que es distingix perfectament gràcies al cel ras.

taulell-cim
Taulell en el vèrtex geodèsic

TRAM 4: Cim de la Safor – refugi de la Safor

Tornem fins a la nevera i agafem la senda de la dreta, que en uns pocs metres ens du al mirador, a on podem admirar la impressionant forma de ferradura del Circ de la Safor. Vist el circ, tornem arrere fins a la nevera i agafem la senda de la dreta. Tornem, per tant, per a on havíem vingut, baixant de nou pels trams de corda, fins que arribem a la capçalera de la canal (km 11,2) que adés hem deixat arrere. El descens per la canal (és a dir, per la «paret» interior del circ) no està exempt de perill, el terreny és esvarós i el pendent molt acusat: la meua recomanació és baixar per ací únicament si disposeu de temps, teniu experiència en este tipus de terreny i esteu de bon humor. En cas contrari, més val baixar per a on havíem vingut, fins al Serpis, i fer una excursió lineal.

capcalera
Capçalera de la canal per a on baixem
vistes-capcalera
Vistes des de la capçalera de la canal

Ens aventurem, doncs, per la canal. En la capçalera cal desgrimpar fins a arribar al tros exempt de vegetació, amb grava molt esvarosa, que baixem amb precaució. Es tracta bàsicament d’un pedregar, que baixem de gaidó i procurant recolzar els peus en la roca mare o allà on hi ha una planta, les arrels de la qual ens asseguren passes més estables. No hi ha marques i a penes trobem un parell de fites en tot el descens. Per tant, tot avall seguint el pendent, l’instint i el track.

companys-canal
Companys baixant amb bon humor!

Després d’uns 500 metres, virem un poc a la dreta i caminem amb més normalitat per una senda no massa marcada, plena de cudols i pedres solts de diversa mida. Més avant, comencen a aparéixer pins al nostre voltant i el camí ja pareix més una senda. Finalment, deixem de descendir i la senda ens aboca al refugi de la Safor (km 12,4).

TRAM 5: refugi de la Safor – Pedrera

Com que s’ha fet tard, dinem a la porta del refugi. Després baixem per uns escalons de fusta fins a la carretera, que seguim a la dreta, i en menys de dos quilòmetres de baixada estarem en la bifurcació del principi, a 200 metres de la pedrera a on havíem aparcat el cotxe. Des d’allí, girem la vista arrere i ens sorprenem de la barbaritat que hem baixat.

mapa-circ-safor
La ruta sobre el mapa
Anuncis

2 respostes a “Circ de la Safor: nevera, cim i canal

  1. Molt bona crònica Josep Lluis, m’han vingut molts bons records del dia (molt fred) en el que vam fer aquesta ruta, i es que aquest circ es un indret únic al territori valencià, al menys jo no en conec cap que li semble, i a banda del circ i el cim, hi han molts més elements (la via verda, la nevera…) que fan que aquesta siga una ruta molt completa, ja després, cadascú li busca la seua propia aventura, en el vostre cas fent-la del revés i baixant eixa empinada canal 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s