Nevera i cim del Pla de la casa

vista-arrere

En esta excursió circular per la serra de la Serrella, límit entre la Marina Baixa i el Comtat, remuntarem barrancs i pedregars entre enormes parets de roca, visitarem el bell entorn d’un pou de neu i ascendirem un cim amb unes vistes magnífiques.

Data de realització: dissabte 4 de juny de 2016
Longitud: 10,2 quilòmetres
Altura mínima: 716 metres
Altura màxima: 1.387 metres
Desnivell acumulat: 715 metres
Dificultat: moderada
Temps: 5 hores i 35 minuts (comptant parades)
Track GPS, gravat seguint la descripció i el track de Fos Films

TRAM 1: Fageca – Font del barranc del Moro

Aparquem el cotxe a l’ombra de les moreres del poliesportiu de Fageca, que es troba en la CV-754, als afores de la localitat; caminem uns metres per la carretera en direcció al poble (E); passem pel costat de la cooperativa i algunes cases; arribem a la confluència de carreteres a on està el nucli urbà i seguim recte fins que el travessem. A l’eixida del poble, baixem per un camí cimentat que ens ix a la dreta, el camí dels Figuerals.

cami-figuerals
Baixem pel camí cimentat

En un no res arribem a la font de l’Esperit Sant, una àrea recreativa amb una construcció sostrada que té una font i un llavador.

sant-esperit-fageca
Àrea recreativa de l’Esperit Sant

Als pocs metres el camí es bifurca i hem de continuar recte, abandonant el camí dels Figuerals i seguint un pal indicador direcció al Pla de la Casa. Al cap d’uns 300 metres cal parar atenció i desviar-se a l’esquerra en una bifurcació en què no trobem cap senyal. Només girar, parem de nou atenció per a no seguir el camí més ample, que s’adinsa en un camp de cultiu, sinó que pugem per un ramal paral·lel, al marge dret, per damunt d’uns pins.

bifurcacio-recte
Continuem recte
ramal
Prenem el ramal de la dreta

La senda anirà dibuixant una corba a la dreta (SO) que ens durà al barranc del Moro. Només entrar-hi, de l’altra banda ens crida l’atenció la falda de la muntanya, plena d’antics bancals, i amb un refugi per al ramat aprofitant un abric en la paret de roca.

bancals
Muntanya abancalada i refugi

Al principi el barranc es mostra fondo a la nostra esquerra, però més avant s’obrirà, la senda planejarà i el travessarem per a continuar amunt per l’altra banda. Començarem a ascendir moderadament fent zig-zag, passant xicotets pedregars, acostant-nos a unes parets de roca impressionants. Vorem a la nostra dreta (km 1,8), i des d’una certa distància, la cova de Bernat, que no visitarem.

barranc-del-moro-fageca
Preciós el barranc

Avancem i prompte veem amunt, cap a la dreta, una caseta, a la qual arribem en pocs minuts. Es tracta de la font del barranc del Moro, que es troba en una xicoteta planura: a l’esquerra trobem la font en si (una aixeta que es pot obrir i tancar) i a la dreta la caseta que véiem des de baix.

TRAM 2: Font del barranc del Moro – nevera i cim del Pla de la casa

Passem entre la font i la caseta i continuem amunt per la senda (SO), que al principi va apegada a les parets de roca de la dreta. Davant, més amunt, vorem una canal pedregosa encaixada entre dos parets de roca, per la qual no entrem.

pedregar-gran
Pedregar gran per a on no anem

En canvi, anirem més a l’esquerra i trobarem un altre pedregar menor, que evitarem vorejant-lo també per l’esquerra, seguint la senda que, en algun punt, pot passar desapercebuda. Una vegada passem eixe pedregar, la senda molt més marcada transcorre entre arbusts. Mirem arrere per a apreciar les vistes del tram que hem pujat (foto principal). Arribem a una bifurcació de sendes, en què un pal indicador ens marca el camí a la dreta direcció al cim del Pla de la casa.

senyal-pic-de-la-casa
Pal indicador al cim

Mamprenem per eixa senda, cada vegada més empinada, direcció NE. Parem a almorzar a mitan pujada, al recer d’una roca enorme enmig d’un pedregar.

pedregar-cim
Pujant al Pla de la Casa

En acabant, seguim amunt procurant seguir la senda entre les pedres i al cap d’uns 200 metres ens sorprén el Pla de la casa, un espai pla i cobert d’herba. Enmig està la nevera, però no ens hi acostem encara, perquè volem visitar abans el cim. Així que seguim cap a l’esquerra (S) per a continuar ascendint fins al cim, seguint marques grogues i blanques.

pla-de-la-casa
Pla de la Casa, amb la nevera enmig
nevera-dalt
Vista de la nevera pujant al cim

Durant la pujada, ens ajudem de les mans en algun punt. Arribem a l’avantcim, en què hi han les restes d’una antiga torre. El cim pròpiament dit es troba en un penyal d’uns pocs metres de diàmetre, presidit per una creu de ferro. Hi accedim enfilant-nos fàcilment.

cim-pic-de-la-casa
Cim del Pla de la Casa

Una vegada hem disfrutat de les vistes, desgrimpem el penyal amb molta precaució i refem el camí fins al Pla de la casa. Veem la nevera, de la qual es pot apreciar la porta i la base dels arcs que devien aguantar-ne la coberta.

nevera-interior
Interior de la nevera

TRAM 3: Nevera i cim del Pla de la Casa – Font Roja

Des de la nevera, seguim direcció oest per una senda clara, envoltada d’arbusts punxosos (tal vegada coixinet de monja). Al principi la senda planeja en un idíl·lic paratge cobert d’herba, esguitat amb algun pi solitari.

senda-nevera
Continuem des de la nevera
senda-prat
La senda planeja

Després arribem a un punt en què hi ha un pal amb la marca de PR, i a partir d’ahí comença un descens pronunciat cap al coll de Borrell, per una senda esvarosa plena de pedres soltes, entre bosquets de carrasques.

pal-PR
Pal que marca el PR
descens-al-coll
Descens al coll de Borrell

En aproximadament mig quilòmetre arribem al coll, a on hi ha una clariana que ja podíem apreciar durant el descens. Hi trobem un pal indicador amb tres direccions: Pla de la Casa (d’a on venim), recingle Finestra o penya d’Àfrica i Fageca per font Roja – PR-CV 182. Anem a la dreta, direcció a la font Roja, per una senda descendent entre pins, que abocarà en una pista que prendrem a la dreta, cap avall (un altre pal indicador ens ho indica).

dreta-a--la-font-roja
Dreta en direcció a la font Roja

Mentres baixem per la pista, a la dreta del camí observem unes curioses formacions rocoses. Prompte arribem a la font Roja, que està encaixonada en el barranc Fondo. La font té una canella que tira un xorro finiu. Al costat hi ha un abeurador.

formacions
Curioses formacions vora el camí

TRAM 4: Font Roja – Fageca

Des de la font hi ha una senda que continua, probablement cap a Quatretondeta, però eixe no és el nostre camí. Hem de travessar a l’altra banda del barranc per un espai que hi ha en la tanca de fusta, just a on es troba el cartell indicador de la font.

pals-indicadors
Pal indicador en la font Roja

En creuar la glera, la senda puja cap a l’esquerra (N) per a eixir del barranc, però prompte deixarà de ser ascendent (de fet, a partir d’ací anirem en descens gradual fins al final de l’excursió). Caminem ara per la falda nord de la serra de la Serrella. El pla de la Casa deu estar allà dalt, amagat darrere dels penyals que veem molt per damunt de nosaltres. Uns 800 metres després d’haver eixit del barranc, convé estar atents a un gir de la senda cap a l’esquerra, en què baixarem uns 50 metres (vejau corbes de nivell en el mapa ràster, km 6,8) fins a un antic aljub o pou romà.

pou-roma
Pou romà

Des del pou no continuem avall, sinó que anem a la dreta per una senda (si mirem a la boca del pou, seria l’esquerra). Més avant, travessarem diversos pedregars: el barranc del Bou i el barranc del Ginebrar.

pedregars-vessant-nord
La senda travessa pedregars

Prompte divisarem la localitat de Fageca i virarem a l’esquerra (N) a l’altura del barranc Català, caminant entre antics bancals fins a eixir al final d’un camí cimentat, el camí del comte Meieral, que en uns 700 metres desemboca en la CV-754, que ja coneixem. Girem a l’esquerra i caminem per l’asfalt: en pocs minuts arribem al poliesportiu en què hem aparcat el cotxe.

mapa-ruta-fageca.png

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s