Descens del riu Fraile

caminant copy

El descens del riu Fraile és una activitat fresca i divertida, ideal per a l’estiu: caminarem pel llit del riu, nadarem per tolls i congosts i desgrimparem cascades per cordes ja instal·lades. És una espècie de «senderisme aquàtic» o barranquisme fàcil.

Data de realització: diumenge 17 de juliol de 2016 (la data en les fotos és errònia)
Longitud: 8,62 quilòmetres
Altura mínima: 384 metres
Altura màxima: 566 metres
Desnivell acumulat: 265 metres
Dificultat: fàcil-moderada
Temps: 5 hores i 39 minuts (comptant parades)
Track GPS

Per a esta excursió cal tindre en compte que tot allò que portem es banyarà. Jo vist amb banyador, camiseta tècnica i sabates de senderisme velles que no m’importa que es rebenten. Tot allò que no vullc que es banye (claus del cotxe, mòbil, menjar) ho duc en un bidó o pot estanc dels que venen en qualsevol botiga d’esport. Amb una càmera aquàtica, fem poques fotos que no donen fe de la bellea del riu. Aneu a comprovar-la.

TRAM 0: aproximació al riu Fraile en cotxe

Una vegada hem passat el poble de Quesa, seguim per la carretera CV-580 direcció a Bicorp. Quan ja divisem el poble, poc abans d’arribar, a l’esquerra del camí naix una pista asfaltada. L’agafem i seguim les indicacions al riu Fraile, Bar de los Botijos o Benefetal, indistintament, obviant diversos encreuaments al Buitre, la Cova de l’Aranya, el Caroig o la Juanera. Després d’uns 12 quilòmetres la pista passa a ser de terra i arribem a l’àrea recreativa del Benefetal, a on trobem un xiringuito. Ahí ja es pot aparcar, però nosaltres continuem avall pel camí (que a l’altura del xiringuito no està en molt bon estat), travessant el riu un parell de vegades fins que arribem a un segon aparcament entre pins. Aparquem a la dreta de la pista, en una clariana a on caben uns quants cotxes.

TRAM 1: badina – gual cimentat

Comencem a caminar pista avall i prompte trobarem la primera badina a l’esquerra del camí, però encara no entrarem a l’aigua. Ho farem molt pocs metres després, eixint pel marge esquerre, a l’altura d’una xicoteta cascada. Una vegada en el llit del riu, hi caminem en la direcció de les aigües. En juliol, a les deu del matí, l’aigua està freda, però no gèlida, així que s’aguanta bé sense neopré (així i tot, hi ha qui en porta). Prompte l’aigua aboca de nou al camí, que travessem per a continuar per l’aigua (una companya fredolina comença des d’ací). A partir d’ací caminarem amb l’aigua a l’altura dels genolls o de la cintura, i també hi haurà trams més fondos en què toca nadar. Per a disfrutar plenament de l’experiència, en les parts que no cobrix convé anar a espai per a no esvarar; i en les que cobrix, cal parar atenció per a no colpejar-nos peus i cames amb les pedres del fons. Trobarem algun salt a l’aigua, sempre opcional, ja que es poden evitar nadant o caminant per la vora. També hi han trams oberts en què, si esteu cansats d’aigua, podeu evitar el riu per una espècie de senda a la vora.

bolet
Curiosa roca amb forma de bolet
caminant-roca
A espai amb les pedres del fons!

Arribem a un punt en què una pista forestal travessa el riu, un gual cimentat. Voreu aparcats alguns vehicles als dos costats, ja que hi ha gent que evita tot el tros que hem caminat i descendix el riu a partir d’este punt, que és realment el més divertit. Sapiau que, si alguna persona necessita tornar als cotxes, si puja per la pista a l’esquerra hi arribarà. Però insistixc que és a partir d’ací quan comença la part més divertida del descens del Fraile i val molt la pena continuar.

TRAM 2: gual cimentat – salt

Continuem riu avall des de l’escaló que forma el gual cimentat. Prompte baixem per unes cascades a la dreta, el riu s’estretix en un congost i arribem a la primera desgrimpada amb corda instal·lada. És un lloc a on es poden produir aglomeracions i esperes (el descens del Fraile és una activitat molt popular), així que paciència. Per a descendir, només cal col·locar-se agarrat fortament a la corda amb les dos mans, amb l’esquena mirant a l’aigua, els peus recolzats en la roca, les cames obertes i estirades per a distanciar-se de la paret (recordeu: la paret fa pupa), i anar baixant a espai caminant cap arrere, fins que vos pugau deixar caure a l’aigua.

cascades
Relaxant-se en les cascades
primera-corda
Fent cua en la primera corda

El segon lloc de desgrimpada amb corda instal·lada ens apareixerà a l’esquerra. Com que és un lloc obert i ample pareix més fàcil, però en realitat és un poc delicat, ja que la paret de roca esvara i com que el descens no és vertical, no pots deixar-te caure a l’aigua fins que estàs a la voreta. Igualment, amb calma i precaució, es fa i és molt divertit. Hi ha gent que prescindix de la corda i es tira a l’aigua des de dalt, però jo no ho recomane gens, ja que l’aigua —almenys el dia de la nostra excursió— aplega només fins a la cintura, i si la corda està ahí, és per algun motiu.

Finalment arribarem a un lloc en què hi ha una gran roca enmig del riu, des d’on hi ha un salt a l’aigua d’uns 4 o 5 metres (km 4,5). Els companys més valents es tiren i tornen dalt grimpant per les roques. Una vegada s’ha tirat qui ha volgut, iniciem el camí de tornada.

TRAM 3: salt – retorn al cotxe

Hi ha gent que fa la tornada remuntant el Fraile per a on han vingut, però nosaltres ho fem eixint del riu per una senda que naix just al costat de la roca del salt, a la dreta hidrogràfica (mirant cap a la direcció de les aigües). Pujant, pujant, arribem prompte a una pista forestal, que prenem a la dreta. Falten poc més de 4 km de pista per a arribar al cotxe. Durant el camí passarem per una caseta, descendirem fins al riu, travessarem el gual cimentat a on ja hem estat, i anirem ascendint quasi tot el temps fins a arribar al punt d’inici. Diem adéu al Fraile fins l’any que ve i anem a rematar el dia dinant en La Tasca de Quesa (c/ Hernán Cortés, 3), a on ens tracten d’allò més bé i ens fan dinar quasi a les cinc de la vesprada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s