Serra d’Irta nocturna

lluna-mar

Primer contacte amb la serra d’Irta en una ruta nocturna que transcorre íntegrament per pista forestal. Acompanyats per la lluna, passarem de caminar vora penya-segats i platges a adinsar-nos per barrancs, entre el murmuri de la mar i els animals amics de la nit.

Data de realització: del 22 al 23 de juliol de 2016
Longitud: 14,73 quilòmetres
Altura mínima: 1 metre
Altura màxima: 188 metres
Desnivell acumulat: 253 metres
Dificultat: fàcil
Temps: 4 hores i 29 minuts (comptant parades)
Track GPS

TRAM 1: inici – torre de Badum

En cotxe, des del centre de Peníscola, agafem la carretera que va vora mar cap al sud, l’anomenat camí de lo Pebret. Pocs metres abans d’arribar a la urbanització Font Nova, ix un camí a l’esquerra en què hi ha un cartell d’informació sobre el parc de la serra d’Irta. Aparquem el vehicle a l’entrada d’eixe camí i comencem a caminar per una pista, el PR-CV 194, que agafem seguint indicacions a la Torre Badum. Al principi, el camí va cap avall però de seguida comencem a guanyar altura. El cel està un poc tapat i la lluna aguaita de tant en tant entre la massa grisa de núvols. Als poc minuts de començar a caminar es posa a ploviscar, però afortunadament el goteig cessa de seguida.

pista-caminant
Caminem per la pista i PR

Passem al costat d’un cartell que indica la cala Volante i prompte notem la presència de la mar a la nostra esquerra: és impressionant sentir i entreveure la massa d’aigua negra colpejant els penya-segats, o vore com la llum de la lluna il·lumina la superfície bellugadissa de la mar. Li fem algunes fotos, però és impossible reproduir amb les nostres càmeres la bellea de la imatge. Als 2 km de caminar arribem a la Torre de Badum, una torre de guaita dalt d’un penya-segat. Ens acostem a visitar-la, ja que està a pocs metres del camí.

torre-badum
Torre Badum

TRAM 2: torre de Badum – àrea de la Caseta

Vista la torre, tornem a la pista i continuem avall —seguint un cartell que indica Platja del Pebret—, zigzaguejant i perdent altura fins a trobar-nos pràcticament al nivell de la mar, que tenim a la nostra esquerra. Caminarem una estona vora la platja d’Ull de bou i , després d’uns 2 km d’haver deixat la Torre de Badum, naix a la dreta una variant del PR (el PR-CV 194-2), que abandona la platja i s’adinsa en terra. Però nosaltres no l’agafem, sinó que seguim recte. Encara hem de passar vora les platges del Russo i del Pebret. En esta última platja veem una construcció gran a vora mar que es diu la casa de Carabiners. Pocs metres després, en la bifurcació, entrem a la dreta per una pista forestal, seguint el nostre PR. A partir d’ací la nit s’aclarix i podem caminar a la llum de la lluna, sense necessitat d’encendre els frontals.

cartells
La ruta està ben senyalitzada
lluna-pista
La lluna il·lumina el camí

També notem cada vegada més la frescor a mesura que ens envoltem de vegetació i passem vora barrancs als dos costats del camí. Poc després de passar el Corral de Barrancot, la pista fa unes revoltes i hem de posar atenció per a no desviar-nos: la primera bifurcació a l’esquerra i la segona bifurcació a la dreta; després, seguir recte. En realitat, si no recorde malament, es tracta de seguir la pista principal. Arribem a l’àrea recreativa de la Caseta, en què, a pocs metres del camí, vorem una rèplica d’una caseta de pedra en sec utilitzada antigament per al refugi dels pastors. Una vegada l’hem vista, seguim avant per la pista en què estàvem.

construccio-caseta
Caseta de pedra en sec

TRAM 3: àrea de la Caseta – proximitats del Mas del Senyor

Des de l’àrea de la Caseta, de seguida arribem a un encreuament. Tirarem a la dreta, seguint els senyals que indiquen la direcció al pou del Moro. Tindrem a la nostra esquerra alguns bancals que pareixen abandonats. Poc després, la pista fa diverses revoltes i ixen desviaments. Cal seguir el camí principal i, en cas de dubte, consultar el track. Anirem vora el barranc del Moro i en el km 9, en una revolta, passem pel costat del pou del Moro. Més avant, els camps de cultiu apareixeran sobretot a la banda dreta del camí. Anirem un bon tram en línia recta (NE) per l’anomenada avinguda del mas del Senyor. A mesura que ens acostem al mas comencem a sentir un soroll molt estrident, que al principi ens pareix metàl·lic. A poc a poc es transforma en un estrèpit, com uns grunys horribles de patiment, que s’alternen amb uns segons de silenci sepulcral. Arribem a la conclusió que es tracta d’un porc senglar malferit o en el procés de donar a llum. Molt prop del mas, la pista es bifurca i baixem per la dreta (km 10) fins a la confluència dels barranc de la mala entrada i el barranc de la Carrera. En el punt més baix (km 10,1), girem a la dreta seguint la pista. Els noms d’estos barrancs pareixen premonitoris, ja que a eixa altura sentim els grunys del porc senglar tan prop que la inquietud s’apodera de nosaltres i anem durant uns metres a pas molt lleuger, davant la possibilitat que l’animal s’adone de la nostra presència i vinga malcarat cap a nosaltres.

TRAM 4: proximitats del mas del Senyor – punt d’inici

Ja més tranquils, continuem pista amunt fins a arribar prop del coll d’Imberri (km 11,6), a on veem un pal senyalitzador de PR i un camí que va a la dreta: és la variant del PR esmentada abans, que, si l’haguérem agafada, abocaria ací. Igual que abans, no li fem cas i seguim per la nostra pista. Veem en la distància, a la dreta, una llum roja, que pareix el sistema de vigilància del parc natural. Arribem al coll d’Imberri (km 12), el punt més alt de la ruta, i llavors comencem a descendir ràpidament fins a arribar a la urbanització Font Nova i arribar, ja per asfalt, a on hem aparcat el cotxe.

mapa-serra-irta
La ruta sobre el mapa
Anuncis

2 respostes a “Serra d’Irta nocturna

  1. Mariajo

    Molt bo lo de “els noms d’estos barrancs pareixen premonitoris”. M’ha encantat la crònica i mes encara la ruta, plena de sensacions contradictòries, la calma de la mar i l’excitació al escoltar els sorolls de la nit de la serra. Per moltes més!.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s