Puigcampana pel Carreró i Ponotx

img_1097-cim

En esta ruta exigent per la Marina Baixa ens proposem coronar dos cims veïns: el mític Puigcampana (per la canal del Carreró) i el Ponotx.

Data de realització: dissabte 5 de novembre de 2016
Longitud: 15,72 quilòmetres
Altitud mínima: 345 metres
Altitud màxima: 1.408 metres
Desnivell acumulat: 1.328 metres
Dificultat: difícil
Temps: 7 hores i mitja (comptant parades)
Track GPS

TRAM 1: Font del Molí – Puigcampana

Entrem en el poble de Finestrat i seguim les indicacions a la font del Molí, on aparquem el cotxe i poem aigua. Comencem a caminar per l’asfalt, obviem el camí que naix en la primera revolta i continuem per la carretereta fins a travessar un pontet sobre una gran séquia, el canal del Baranquet. Ací trobem un pal indicador i seguim en la direcció del Km Vertical.

img_1053-font-moli
El Puigcampana des de la font del Molí
img_1057-km-vertical
Pel Km Vertical, a la dreta

Seguirem entre pins per la senda més clara en direcció N-NE, i al cap d’un quilòmetre tindrem a la nostra esquerra el barranc de les Marietes. Passarem al costat d’unes formacions curioses en la paret de roca, a manera d’abric, i hi haurà un punt en què ens ajudarem de les mans per a continuar, sense dificultats.

img_1059-formacions
Formacions curioses en la paret

Després d’un tros relativament pla, arribarem als peus del Carreró (km 1,7), nom que rep el pedregar del Puigcampana i que dividix les dos grans puntes d’esta muntanya: el Portell, a ponent —amb els pic Prim i pic Gros—, i el cim Puigcampana, a llevant. Evitarem anar per dins del pedregar i progressarem escorats a la dreta, xafant majoritàriament sòl rocós i amb algun tram de senda. Com a única senyalització, trobem alguns punts rojos dispersos. Caminarem entre bosquets de carrasques i alguna vegada ens agarrarem dels seus troncs i branques per a impulsar-nos o mantindre l’equilibri. L’ascensió pel Carreró és llarga i dura, té un desnivell molt acusat i cal afrontar-la amb calma.

img_1060-tros-pla
Al fons, el Carreró
img_1069-empinat
El pedregar té un desnivell fort

Eixim del pedregar (km 3) i seguim recte per una senda que travessa un bosc baix de carrasques i  arbusts. Passarem prop d’un pal indicador de fusta, del qual no farem cas, i ens acostarem a un altre que hi ha pocs metres més avant, en un replanell anomenat bancal del Moro, que dividix els vessants nord i sud de la muntanya. Llavors girarem a la dreta (SE) seguint indicacions al cim. El PR-CV 289.1, que voreja el vessant sud del Puigcampana, està sobradament senyalitzat amb marques grogues i blanques i ens oferix una bonica panoràmica de la Serra Cortina, en primer terme (E), i la Serra Gelada a vora mar, una miqueta deslluïda per este dia núvol. Arribem al cim del Puigcampana (km 4) i almorzem davant del vèrtex geodèsic (foto inicial). Apreciem, cap al nord, les vistes de la Serra de Bèrnia (NE) i el cim Aitana (NO).

TRAM 2: Puigcampana – coll del Pouet

Ara hem de tornar al bancal del Moro. La baixada no la fem exactament per a on hem pujat, sinó que prenem una senda distinta que es veu clarament des del vèrtex geodèsic (SO). Al cap d’uns tres-cents metres s’unix al PR pel qual hem pujat (km 4,3), però un poc més avant (km 4,6) ens en tornem a eixir perquè veem que és possible continuar cap avall per la dreta.

img_1104-senda-baixada-cim
Senda de baixada del Puigcampana

Arribats al bancal del Moro, descendim pel vessant nord del Puigcampana, seguint una senda a la dreta. Iniciem així una baixada de més de dos quilòmetres amb prou de pendent fins al següent objectiu: el coll del Pouet. De camí, tractem de seguir les marques grogues i blanques del PR, trobem una corda que facilita el pas, passem al costat d’un tarter o pedregar i una microreserva de flora, i admirem la varietat cromàtica que oferixen els arbres de fulla caduca en el mes de novembre.

img_1115-arbres-fulla-caduca
Fullatges de diversos colors
img_1119-corda
Corda que fa més segur el pas

Obviem el desviament al pou de neu del Puigcampana (km 5,6) i continuem per la nostra senda, que passa a ser un camí (km 5,7). Trobarem una bifurcació i anirem a l’esquerra, pista avall, en direcció al coll del Pouet (a la dreta tornaríem a Finestrat per la font de la Solsida). Als pocs minuts arribem a este espai obert (km 6,5) en què hi ha un panell informatiu.

TRAM 3: Coll del Pouet – Ponotx

Des del coll del Pouet, continuem a la dreta per una senda, seguint el pal que indica la direcció a Polop pel PR-CV 13. Arriba un punt (aproximadament el km 7 de la nostra ruta) en què cal tindre present que el PR presenta una variant. D’una banda, una marca groga i blanca ens anima a eixir de la senda i pujar entre unes penyes; de l’altra, veem que un poc més avant en la nostra senda hi ha un pal indicador groc. Resolem la disjuntiva eixint de la senda i pujant per les penyes, si bé a la tornada baixarem per la senda i passarem al costat del pal indicador.

img_1126-senda-pr-cv-13
Agafem el PR-CV 13 cap al Ponotx
img_1131-pugem-entre-penyes
Pugem entre penyes

Comencem a pujar i arribem al coll del Ponotx. Encara que a la pujada no el veem, hi ha un pal indicador que assenyala el camí a Polop, baixant pel vessant nord, la senda que va a Finestrat (per la qual podríem haver pujat fins ací) i la senda al Ponotx, que seguix en ascens a la dreta (NE) i que és la que agafem. Més avant, caminarem per sòl rocós, de manera que hi ha trams en què no vorem una senda clara, però algunes fites servixen de guia i la direcció és bàsicament la línia recta, guanyant altitud progressivament. Pel camí, disfrutem de la vista de les impressionants parets a l’altra banda del barranc de Gulapdar (N).

img_1137-parets
Vistes durant la pujada al Ponotx

Arribem al cim (km 8,6) del Ponotx (1.182 m) —molt sovint grafiat Ponoig— situat en el punt més alt d’una carena, i la casualitat vol que ens trobem amb un grup de cabres pasturant. Llàstima que, en percebre la nostra presència, fuigguen discretament. Ens acostem a la roca més alta, en la qual hi ha pintat un triangle groc, i disfrutem d’una perspectiva del Puigcampana nova per a mi.

img_1138-ponotx-cabres
En el cim trobem cabres
img_1144-puigcampana-des-de-ponotx
El Puigcampana des del Ponotx

TRAM 4: Ponotx – coll del Pouet – font del Molí

Refem les passes i baixem del Ponotx per la mateixa senda que hem pujat al cim. Ara sí que advertim el pal indicador en el coll del Ponotx (km 9,8) i en lloc de baixar per les penyes ho fem per una senda, a l’esquerra, en direcció est, que en la baixada prompte farà un zig-zag virant cap a l’oest (km 9,9), la nostra direcció. Passem pel pal indicador que adés havíem vist de llunt i tirem a la dreta en direcció al coll del Pouet. Ens trobem ja refent les passes.

img_1159-senda-baixada-ponotx
Ens dirigim de nou al coll del Pouet

Arribats al coll del Pouet (km 10,8), tirem a la dreta pel PR-CV-13 289, seguint la direcció Font del Molí pel camí de la Serra. Ens esperen uns cinc quilòmetres de descens continuat fins al final de la ruta. Pel camí passarem pel refugi José Manuel Vera Catral, que deu el nom a un espeleòleg alacantí mort en una cova malaguenya en 1976; ens impressionarem amb la preciosa panoràmica de l’esmolada Serra dels Castellets i vorejarem les parets occidentals del Puigcampana, cobertes de boira.

img_1169-serra-castellets
Preciosa la Serra dels Castellets

Passem per un replanell anomenat el Volador (km 13,4) en què hi ha un pi solitari des del qual podem apreciar els antics bancals que ocupen tot el vessant oest de la muntanya. La senda continua fins a arribar a la pista asfaltada, per la qual baixem fins a la font del Molí.

img_1172-bancals
La muntanya abancalada
ruta-mapa-puigcamana-ponotx
La ruta sobre el mapa (track)
Anuncis

2 respostes a “Puigcampana pel Carreró i Ponotx

 1. Bon dia Josep!!, bona ruta per assolir dos dels gegants alacantins, sempre he dit que la pujada i el desnivell del Puig Campana pel Carreró no té res que envejar a molts 2000’s dels Pirineus. Tinc pendent tornar al Puig Campana, pues quan vam anar al 2012 vam fer tota la pujada amb boira, i dalt al cim quasi no vam gaudir de vista ninguna. També tinc pendent pujar al Ponotx, així que potser que quan torne cap allà segueixi aquesta proposta vostra i puge ambdues muntanyes d’una tacada ;-), per cert, saps si hi ha alguna opció per fer circular el tram lineal des del Coll del Pouet i el Ponotx?

  Una abraçada!!

  M'agrada

  1. Hola Dani!

   He pujat al Puigcampana unes quantes voltes, sempre pel pedregar, però mai havia escrit la descripció de la ruta. Ara que ho dius, precisament esta la férem com a «entrenament» per a una ruta pels Pirineus que estàvem preparant! Potser un dia la publicaré.

   Crec que no tinc resposta a la teua pregunta, és la primera vegada que puge al Ponotx. Per a tornar des del cim fins al coll del Pouet i continuar la ruta tal com nosaltres la plantejàrem (tornant a Finestrat per la circular oest: el camí de la Serra) em fa la impressió que la manera més fàcil és refer les passes eixe tros, ja que el Ponotx queda prou apartat de la circular del Puigcampana.

   Però supose que sí que es poden plantejar rutes distintes per a tornar a Finestrat, probablement més llargues. Mirant el mapa i sense saber, tal vegada es pot baixar des del Ponotx fins al coll del Llamp, seguir el barranc de Gulapdar cap a l’oest, passar de nou al vessant sud de la serra pel coll de Sacarets i empalmar en algun punt amb la tornada a Finestrat pel camí de la Serra. També pot ser que hi haja una manera de baixar del Ponotx pel vessant sud, per la zona que el mapa marca com a Cigarrí (encara que les corbes de nivell estan molt, molt juntes), i empalmar amb la circular est del Puigcampana, la que passa per la font de la Solsida.

   Et deixe dos tracks (track 1 i track 2) per si et donen alguna idea. Gràcies per escriure. Seguixc les teues passes 😉

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s