Dehesa de Soneja

img_1516-llacuna-dehesa

En esta excursió pel Paratge Natural Municipal de la Dehesa de Soneja passarem una antiga pedrera de rodes de molí, recorrerem un itinerari ecodidàctic per un bosc mediterrani primitiu i descobrirem entorn lacustre únic en terres valencianes.

Data de realització: dissabte 3 de desembre de 2016
Longitud: 6,86 quilòmetres
Altitud mínima: 275 metres
Altitud màxima: 479 metres
Desnivell acumulat: 198 metres
Dificultat: fàcil
Temps: 2 hores (comptant parades)
Track GPS propi, seguint el track i la crònica d’Ignacio DS.

TRAM 0: aproximació al pla d’Almarós

A la Dehesa de Soneja es pot arribar en cotxe, ja que una pista arriba fins a dalt, i Google maps indica el camí. Per a anar-hi a peu, iniciem l’excursió des del ranxo El Paso, en el pla d’Almarós. Com que venim de València, seguim Google Maps fins a eixe punt, de manera que no passem pel poble de Soneja, sinó per l’Algar del Palància. A grans trets, es tracta de passar l’Algar, travessar el riu i agafar de seguida un camí asfaltat ascendent que naix a l’esquerra: la pista d’Algar a Xòvar. Sense desviar-se de la pista principal, anant cap al nord i seguint les indicacions de Google Maps, arribem al ranxo, que reconeixereu per tindre a la porta una calavera de bou o vaca.

img_1463-ranxo
Aparquem davant del ranxo

TRAM 1: pla d’Almarós – inici de l’itinerari circular

D’esquena a la porta del ranxo, comencem a caminar per una pista forestal. De seguida veem la muntanya que hem de pujar. Al cap de tres-cents metres trobem un pal indicador del PR-CV 320 i continuem recte, seguint la indicació a la Dehesa per la Rocha las Muelas. La senda de l’esquerra, la Dehesa por Canastas, serà per a on tornarem al final de la ruta. Passem per una àrea de pícnic amb bancs i taules i un panell informatiu amb teuladeta amb l’explicació del sender de petit recorregut, que ve des de Soneja. Aproximadament a un quilòmetre de l’inici de la ruta, hi ha una bifurcació de pistes i seguim per l’esquerra. Uns cent metres després, a la vora esquerra del camí veem un altre panell informatiu amb teuladeta i una senda ampla i pedregosa. Agafem eixa senda i comencem a guanyar altitud.

img_1464-pista
La muntanya que hem de pujar
img_1468-berenador
Àrea de pícnic
img_1474-pista-esq
Continuem per l’esquerra
img_1475-agafem-senda
Agafem la senda pedregosa

TRAM 2: itinerari circular de la Penya Cagà i l’Arenal

La senda aboca a una pista ampla en què hi haurà un pal indicador amb dos direccions: a l’esquerra, l’Arenal, i a la dreta, la llacuna de la Dehesa. Anirem de primer a l’esquerra per a realitzar un xicotet itinerari circular i tornar al mateix punt després. Al cap de pocs metres trobarem a l’esquerra l’inici de la senda que hem d’agafar (km 1,9) i que passa pel mirador de la Penya Cagà. El recorregut està molt ben senyalitzat amb pals amb el cap pintat de roig. A banda i banda del camí trobem, amuntonats, troncs mascarats, i observem el sòl ennegrit, indicis d’un xicotet incendi.

img_1481-bifurcacio
A l’esquerra cap a l’Arenal
img_1489-senda-penya-caga
Senda al mirador de la Penya Cagà

Arribarem a un punt (km 2,1) en què trobarem restes de la pedrera de Ruejos, que deu el nom al terme (ruejo) amb què en la zona es designa la roda de molí. La senda continua, seguint els pals amb cap roig, cap al mirador de la Penya Cagà, a on disfrutem d’unes bones vistes cap a l’oest, pels camps que recorrerem en la baixada. Hem d’estar atents perquè la senda vira a la dreta en un lloc de poc arbratge (E) per a tornar cap al sud-est. De camí, passem per davant de l’Arenal, una antiga llacuna, ara dessecada i degudament senyalitzada amb un panell informatiu. Continuem ara a l’esquerra i la senda ens aboca de nou a la pista, prop de l’inici de la senda que hem agafat adés.

img_1491-moli-ruejos
Roda de molí en la pedrera de Ruejos
img_1495-vistes-mirador-penya-caga
Vistes des del mirador
img_1499-arenal
Arribem a l’Arenal i anem a l’esquerra

TRAM 3: camí a la llacuna de la Dehesa

Anem cap avall pel camí i de seguida ens trobem de nou en la pista ampla i el pal indicador amb dos direccions. Anirem ara a l’esquerra en direcció a la llacuna de la Dehesa. Als màrgens d’esta pista continua l’itinerari ecodidàdic en què trobem multitud de cartells informatius sobre les plantes de la serra: carrasca, arbocer, tomaní, coscolla, etc. Als pocs minuts (km 2,9) trobem a la vora dreta del camí un pi pinyoner monumental i, darrere, una plataforma de fusta que servix de mirador a la llacuna de la Dehesa, que està just davant. Continuem per la pista uns metres i trobem un segon panell informatiu, al peu de la llacuna (foto inicial). Este lloc singular acull l’única llacuna endorreica de naturalesa silícia en una zona de muntanya que existix en terres valencianes. Tota una sorpresa per als que el visitem per primera vegada.

img_1514-pi-pinyoner
Pi pinyoner monumental

TRAM 4: llacuna de la Dehesa – pla d’Almarós

Continuem pista avall, seguint les indicacions Soneja per Canasta, al costat de camps de cultiu. La pista es bifurca (km 3,7) i hem de seguir per l’esquerra, cap avall. Caminem envoltats de pins amb el barranc del Rodeno a la nostra esquerra.

img_1522-pista-esquerra-avall
Seguim la pista cap avall
img_1524-pista-pins
Caminem envoltats de pins

Arribarem a un encreuament de pistes (km 5,2) en què hi ha un cartell lila que assenyala la direcció de la qual venim, la Dehesa. En eixe moment tirem per l’esquerra per un camí que discorre per camps de cultiu. Més avant, seguirem recte obviant un camí que naix a la dreta. Passarem per unes construccions, l’antiga mina barita Canasta (km 5,2), i només passar-les abandonem la pista principal per a fer un gir l’esquerra i agafar un altre camí.

img_1527-cartell-morat-esquerra
Girem a l’esquerra
img_1530-obviem-dreta
Obviem un camí que puja a la dreta
img_1533-mina-canasta-esquerra
En passar la mina, girem a l’esquerra

Travessarem diverses pinades en què seguirem el camí principal i apreciarem a l’esquerra la muntanya que hem pujat i que acull la llacuna. Finalment, el camí aboca a l’àrea de pícnic que ja coneixem. Poc abans d’arribar-hi (km 6,5), agafem una senda de la dreta, que s’incorpora a la pista que ja coneixem i que ens durà fins al cotxe.

img_1536-pinades
Travessem pinades
mapa-dehesa-soneja
La ruta sobre el mapa (track)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s