Serra de Montsant (2 de 2)

Senderisme Serra de Montsant

Segona jornada d’un itinerari circular per la Serra de Montsant (el Priorat, Tarragona), considerablement més senzilla que la del dia anterior. Partint d’una ermita prop d’Ulldemolins, recorrerem el curs del riu Montsant fins a Margalef anant quasi sempre en lleuger descens i apreciant capritxoses formes rocoses. De camí, visitarem una recòndita ermita medieval.

Data de realització: dilluns, 17 d’abril de 2017
Longitud: 19,74 quilòmetres
Altitud mínima: 367 metres
Altitud màxima: 672 metres
Desnivell acumulat: 347 m positius, 625 m negatius
Dificultat: fàcil
Temps: 6 hores i 39 minuts (comptant parades)
Track GPS

TRAM 1: Ermita de Sant Antoni – Ermita de Sant Bartomeu

Eixim del lloc on hem passat la nit, l’ermita de Sant Antoni, ubicada prop d’Ulldemolins, i caminem direcció NE seguint les marques roges i blanques del GR-65.5. Bona part del GR coincidix amb una pista forestal. Al cap d’escassos dos quilòmetres arribem al mirador de les Cadolles fondes (km 1,8), i ens separem uns pocs metres del camí que hem de seguir per a aguaitar des de dalt el toll que s’ha format en el riu Montsant.

IMG_3228_pista-GR
Descendim seguint el GR
Senderisme Serra de Montsant
Mirador de les Cadolles Fondes

Continuem pel congost de Fraguerau, sempre amb el riu a la nostra dreta, i admirem les curioses formes arredonides que l’erosió ha fet a la roca en la part superior del barranc. Algunes formacions tenen nom propi, com ara Els tres jurats, La roca balladora o Els robots.

IMG_3364_formes-congost
Formes curioses del congost

Trobem una indicació que ens anima a desviar-nos del nostre camí per a visitar l’ermita de Sant Bartomeu. Per a fer-ho, hem de travessar el riu per un pont penjant (km 3,9) i, seguint el GR, recórrer un corriol envoltat de malesa que ens portarà a l’ermita menys d’un quilòmetre. Es tracta d’un temple romànic ubicat en un entorn sorprenent, entre parets de roca de formes suggerents. Una vegada vist, refem el camí per a tornar a travessar el pont penjant (km 5,6) i continuar avant, en la direcció que portàvem abans, és a dir, de nou amb el riu a la nostra dreta.

IMG_3243_pont-penjant
Pont penjant cap a l’ermita
IMG_3252_ermita-distancia
A pocs metres de l’ermita
IMG_3373_formes_des-de-ermita
Vistes des de l’ermita

TRAM 2: Ermita de Sant Bertomeu – mas de Solràs

Encara que nosaltres no les seguim, trobem sendes alternatives, menys xafades, que ixen de la principal. Probablement algunes són les que porten a la cova dels morts (km 6,4) o a la cova de l’Arena (km 9,8), llocs que nosaltres no visitem.

La senda arriba a un punt en què tenim davant, a un nivell inferior, un espai obert: l’aiguabarreig en què el barranc dels Pèlags (km 8,3) s’unix al riu Montsant. Ací la senda rocosa mor i hem de desescalar un poc la paret per a baixar fins a l’espai obert, on trobem un pal indicador. Continuem recte i travessem sense dificultats el curs d’aigua, d’un metre d’ample, xafant dos pedres que fan de passera. Després el camí és evident, i pocs metres més avant, trobarem una font a l’esquerra, on farem una parada per a almorzar.

IMG_3379_aiguabarreig
Baixem fins al pal i travessem el rierol

TRAM 3: Mas de Solràs – Margalef

Estarem atents per a no desviar-nos per una senda que porta a una altra cova. La nostra senda recorre espais amb vegetació de ribera. Tornem a eixir a un espai obert (km 10,1) on trobem una casa i un hort inesperats en un lloc tan agrest: el mas de Solràs. Passat el mas, el camí es fa més ample i caminem vora el riu, cada vegada més cabalós i d’aigües més tranquil·les a mesura que ens acostem a l’embassament. Uns dos quilòmetres més avant (km 11,9) la senda començarà a fer marrada per a esquivar el final d’un barranc.

IMG_3387_mas-solras
Mas de Solràs

Ja en les proximitats de la presa, la senda passa pel final dels barrancs de l’Auferí (km 13,9) i barranc de la Taverna (km 14,7), que aboquen al riu de Montsant. Trobarem algun tram d’escalons de fusta i algun pont metàl·lic que faciliten el pas.

IMG_3391_ponto
Ponts que faciliten el pas

Arribem a la presa (km 15,3) i comprovem que el lloc és el paradís dels viatgers en furgoneta. Continuem a l’esquerra seguint una ruta que un cartell bateja com a «itinerari saludable» fins al poble de Margalef. Abans, passarem al costat d’uns camps de cultiu, un antic molí anomenat el molí del Mig, un abric per al ramat i el toll de les dones, a la vora del qual trobem gent dinant amb cadires i taules plegables. Ens incorporem a la carretera i recorrem un quilòmetre per asfalt fins a Margalef.

IMG_3398_presa
Presa de Margalef
IMG_3401_ultim-corral
Passem per l’últim abric de roca
IMG_3333_ctra-final
Darrer quilòmetre de carretera
mapa-montsant-2-2
La ruta sobre el mapa i track

En este enllaç trobareu punts d’interés, i en este PDF, a més, informació sobre la vegetació de la Serra de Montsant.

Anuncis

Una resposta a “Serra de Montsant (2 de 2)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s