Muntanya de Cullera o de les Raboses

senderisme Cullera muntanya Raboses

Ruta panoràmica per la muntanya de Cullera o de les Raboses, un bloc calcari que s’alça, solitari, enmig de la plana costera valenciana.

Data de realització: dissabte, 12 de febrer de 2018
Longitud: 13,31 quilòmetres
Altitud mínima: 5 metres
Altitud màxima: 234 metres
Desnivell acumulat: 340 metres
Dificultat: fàcil
Temps: 3 hores i 53 minuts (comptant parades)
Track GPS propi, cortesia del company de ruta Xavi P.

En esta ruta circular, partirem de les proximitats de la platja del Dosser de Cullera per a recórrer de nord a sud la muntanya de les Raboses, visitant el castell-santuari de Cullera, passant pel fortí d’època carlina, ascendint al cim (la coneguda bola) i descendint gradualment per la carena, amb vistes a la mar, en direcció al far.

TRAM 1: Urbanització el Dossel – urbanització Bonavista – cementeri de Cullera

Comencem la ruta al nord de la localitat de Cullera, al cantó de l’avinguda del Dossel amb la carretera CV-503, molt prop del restaurant El Blanco. Seguim les marques grogues i blanques del PR-CV 336 per la urbanització, en direcció N. Quan s’acaben les cases, naix un camí asfaltat a l’esquerra: l’entrada Dobleret. El seguim caminant entre casetes i camps de cultiu.

Al cap d’uns quatre-cents metres (km 1) abandonem el camí Dobleret per a entrar a l’esquerra per un caminal. Ens uns minuts (km 1,4) nos trobem de nou amb la carretera CV-503, la qual no tenim més remei que travessar, amb molta precaució, per a seguir pel camí asfaltat que ix al recte: el camí del segon coll. Un poc més avant passem al costat de la bassa de sant Llorenç, que tindrem a la nostra esquerra, i una zona de trial, a la dreta.

Apleguem a una rotonda, a partir de la qual caminarem durant poc més d’un quilòmetre per la urbanització Bonavista. Tirarem amunt a l’esquerra, pel carrer José Ramon Costa Altur, direcció a la muntanya de Cullera, que apareix senyalitzada en un pal indicador. Sense deixar d’anar recte, nos incorporem al carrer del Cingle (km 3,7); en aplegar al final de carrer, ja davant de la muntanya, girarem a la dreta i anirem de baixada uns pocs metres pel carrer dels Cabeçols, a on es troben les últimes cases, construïdes en parcel·les que han arrapat la roca de la muntanya. Girem a l’esquerra pel carrer Carbonell, que en pocs metres nos traurà de la urbanització per a incorporar-nos a la carretera CV-502.

TRAM 2: Cementeri de Cullera – Castell de Cullera

Caminem poc més de cent metres per la carretera, fins que veem el cementeri municipal (km 4,6). El voregem per la paret de darrere, i per fi canviem l’asfalt per la terra. Una vegada hem passat el cementeri nos trobem en una senda clara i per fi tenim la sensació d’estar en la naturalea.

A poc a poc pugem de cota direcció sud, vorejant la part occidental de la muntanya de les Raboses i tenint en tot moment a la vista el poble i el polígon industrial. En este tram, que dura un parell de quilòmetres, la senda és prou ampla i còmoda, i únicament està clivellada en algun tram per solcs fets per la pluja. Al cap d’un parell de quilòmetres el nostre camí aboca al del Calvari, un tram cimentat que puja en zig-zag.

Apleguem als peus del castell de Cullera (km 6,8), construït pels musulmans en el segle X, des del qual tenim unes vistes privilegiades de la ciutat, la desembocadura del riu Xúquer i la mar. Cap al sud, en la distància, es poden apreciar la serra de Corbera, el Montgó i el cap de Sant Antoni. El castell alberga un santuari: en una visita anterior, em paregué molt curiós el vestíbul, en la paret del qual hi han representats, en taulellets i com si foren vinyetes de còmic, diversos miracles suposadament ocorreguts en alguns pobles valencians. D’altra banda, el castell està restaurat i museïtzat, i la visita és interessant. En esta excursió nos limitem a fer una parada en la cafeteria que hi ha al costat: des de la seua terrassa tenim bones vistes a la mar. Després de menjar-nos l’entrepà continuem vorejant el castell (direcció NO) per a continuar després muntanya amunt.

TRAM 3: Castell de Cullera – cim de la muntanya de Cullera

En passar per l’extrem septentrional del castell, als peus de la muralla veem un tall en la roca, a manera de corredor que comunica els vessants est i oest de la muntanya, i que permet vore una curiosa panoràmica del poble a l’altra banda. L’extirpació pareix artificial, i suposem que forma part del vall o fossat de la fortificació. Passem de llarg i seguim pujant per la carena, seguint marques grogues i blanques.

senderisme Cullera muntanya Raboses
Tall en la roca als peus del castell
senderisme Cullera muntanya Raboses
Deixem arrere el castell
senderisme Cullera muntanya Raboses
Cullera i, al fons, el Montgó i el cap de Sant Antoni

La senda és costeruda i rocosa, i este és el tram de bosc a on trobarem més vegetació arbòria, ja que està ben poblat de pins. Arribem a un xicotet altiplà (km 7,5), l’alt del Fort (218 m), on es troba el fort (o fortí) de Cullera, construït en el XIX, durant la primera guerra carlina (1833-1840) i que presenta un estat ruïnós. De les restes de la construcció, crida l’atenció un pany de paret amb un gran forat enmig.

senderisme Cullera muntanya Raboses
Restes del fortí de Cullera

Continuem de baixada en direcció N i arribem a la carretera (km 7,6) que du al centre meteorològic, un port mític per al ciclisme valencià, popularment conegut com a la bola de Cullera. Nosaltres arribarem a eixe mateix punt per la senda que discorre més o menys en paral·lel, pel vessant oest. En menys d’un quilòmetre (km 8,4) arribem al punt més alt de la muntanya: 234 metres.

TRAM 4: Cim de la muntanya de Cullera – urbanització el Dossel

A partir d’ací iniciem un descens progressiu, en direcció NE, al llarg de la carena de la muntanya. La senda, rocosa i ampla al principi, és ben clara tot el temps. A l’esquerra tindrem una bona panoràmica dels arrossars i el Parc Natural de l’Albufera, i a la dreta la part de Cullera més pròxima a la mar, plena d’edificis d’apartaments d’estiueig.

A mesura que virem cap a l’est i mirem cap a les edificacions de la costa de Cullera, sobta vore com algunes li han pegat un bon mos a la muntanya, com ara les cases de l’avinguda del Racó, al costat de la plaça de bous; no obstant això, també és agradable apreciar la verdor d’una zona de vegetació més densa: el barranc de Ribera i la zona que alberga el càmping Santa Marta.

senderisme Cullera muntanya Raboses
Al llarg de la carena, amb vistes a la mar

La senda aboca a una pista, que seguim, i de seguida nos trobem de nou amb xalets. En una xicoteta rotonda, tirem per l’esquerra, vorejant els adossats pel carrer de la Serra de Mariola, per a seguir recte després pel carrer Azahar (km 11,1). Ahí començarem un descens des de la part alta cap al far: de primer trobant-nos amb el carrer Nevers, que seguim a la dreta i més avant canviarà el nom a Montgó Far, i abocarà finalment a una xicoteta zona verda, la qual travessarem. En trobar-nos davant del far de Cullera (km 12,4), baixem a l’esquerra pel carrer la Farola, amb una primeríssima vista a la mar, i en un quilòmetre apleguem al punt d’inici.

senderisme Cullera muntanya Raboses
Acabant la ruta a vora mar
senderisme muntanya Cullera
La ruta sobre el mapa i track
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s